Aloitimme Kertojan ääni -podcastin makuuhuoneessamme vuonna 2016 ja ajattelimme olevamme myöhässä. Ajan myötä päivitimme podcast-kalustoamme ja hankimme pari dynaamista Shure SM7B-mikrofonia. Nykyään teemme sekä Kertojan ääntä että Nyt kun kysyit -podcastia Shureilla.
Tässä peruskäyttäjän laitteistokatsausartikkelissamme käymme läpi mikrofonin hyviä ja huonoja puolia nimenomaan podcastaamisen näkökulmasta.
Shure SM7B podcastaajille: kyllä vai ei
Annamme Shure SM7B:lle varovaista peukkua. Pahin puute on se, että se vaatii todella paljon vahvistusta, eli gainia etenkin pelkän äänen kanssa työskennellessä.
Kiitämme
- Kompakti muotoilu
- Mukava äänenväri
Moitimme
- Vaatii paljon vahvistusta
- Ei toiminut podcastaamiseen ilman lisävarusteita
Shure SM7B käytännössä
Meidän tavoitteemme oli yksinkertainen: helppokäyttöinen dynaaminen mikki, joka ottaa puhujan äänen mutta ei ympäristöä. Lisävarusteilla Shure SM7B on ollutkin juuri tuollainen, mutta alku oli kivikkoinen.
Ilman vahvistusta Shure SM7B:n signaali on niin hiljainen, että ääneen tulee paljon sihinää. Muistaakseni yhdistimme mikit suoraan Scarlett 18i18-esivahvistimeen ja väänsimme siitä gainin täysille. Näin saimme äänen Adobe Auditioniin, mutta kun nostimme sen podcast-tasoille myös noise floor nousi liian kovaksi.
Tulkitsin ongelmaksi sen, että ilman kunnon esivahvistinta Shure SM7B signaali-kohinasuhde ei ollut tarpeeksi hyvä. Kokeilimme Cloudlifteriä, mutta se ei meidän tapauksessamme auttanut.
Podcast-laitteisto 1: Shure SM7B ja Mix-Pre 3
Nykyinen laitteistoni on tällainen: mikserinä ja äänikorttina toimii Mix-Pre 3, jonka esiasteet ovat tarpeeksi hyviä Shure SM7B:lle. Mikeille ei siis tarvitse Cloudlifteriä tai muuta esiastetta.
Mix-Pre 3 maksaa noin tonnin, joten se on podcastin aloitukseen aika tyyris.
Podcast-laitteisto 2: Shure SM7B ja DBX 286s
Aikoinaan saimme testailtua tarpeeksi hyvän kombon sekä podcastaamiseen että äänikirjojen lukemiseen. Ketjumme meni näin:
- Shure SM7B
- XLR-kaapeli
- DBX 286s
- XLR-kaapeli
- Scarlett 18i18
- USB-kaapeli
- Tietokone
Ikävää järjestelyssä on se, että jokainen mikki tarvitsee oman esivahvistimen, jolloin meillä on päällekkäin kaksi DBX 286s:ää. DBX:stä kun laittaa master gainin ja outputin melkein täysille, saa lopulta signaalia joka kestää myös jatkokäsittelyn.
Tällaisella setupilla saamme äänikirjoihimme -60 dB noiselfloorin sekä vaaditun äänekkyyden.
Kokeilin myös niin, että välissä oli lisäksi Cloudlifter, mutta se ei ainakaan parantanut lopputulosta. Korkeintaan lisäsi suhinaa.
Paras podcast-mikki?
Omien kokemustemme perusteella Shure SM7B on aivan kelpo podcast-mikki. Uskoisin kuitenkin että parempiakin löytyy, en vain tiedä mitä ne voisivat olla. Jos tiedät niin vinkkaa se kommenteissa.
Vastaa