Riippumatossa nukkuminen: Kokemuksia, kikkoja ja kohtaamisia

Riippumatto on täydellisen rentoutumisen vertauskuva. Kokeilin riippumatossa nukkumista kevyissä kenttäolosuhteissa ja huomasin, että alkuun pääseminen vaatii viitseliäisyyttä. Tässä artikkelissa on luvassa vinkkejä riippumattoiluun, kokemuksia todellisuudesta sekä loppupuolella myös kosminen kohtaaminen, joka… no jätetään sen läpikäynti vielä.

Jos siis olet vielä aloittelija riippumattoilun suhteen, tästä jutusta saat toivottavasti hyvät eväät retken suunnitteluun.

Kokemuksia XXL:n MacKenzie -riippumatosta

Testissä on XXL:n tarjouksesta hankittu MacKenzie Hiking Hammock With Tarp -riippumatto, jonka hinta tarjouksessa oli 50 €:n luokkaa.

Riippumaton koko: 260 x 140 cm

Suojakatos: 366 x 285 cm

Riippumaton materiaali: 210T-nailon

Mukana oli riippumatossa kiinni oleva hyttysverkko sekä neliönmallinen tarppi. Lisäksi mukana oli nyöriä ja telttakiilat. Osiltaan kyseessä oli siis pääosin kattava paketti, jolla pääsi hyvin mattoilemaan Suomen kesään.

Minulla ei ole kokemusta muista riippumatoista, joten en osaa verrata juuri tätä mattoa muihin. Materiaali oli nailonia ja kestävän oloista ja hyttysverkko oli ehdoton. Sopivan asennon löytäminen oli hiukan hankalaa, mutta en tiedä johtuiko se minusta, matosta vai maton kiinnityksestä.

Tämän kokemuksen perusteella uskaltaisin suositella XXL:n MacKenzie-riippumattoa kevyeen mummolariippumattoiluun. Jos olisin Lapin vaelluksella niin panostaisin ehkä vielä johonkin väljempään riippumattoon.

Perusteet riippumattoilusta: tämän opin ja tähän uskon

Ennen kuin pääsee rentoutumaan riippumattoon pitää ensin kiehuttaa päreitään. Hyttyset inisee, solmuista tuttuja on vain yksin-, kaksin- ja kolminkertainen umpisolmu ja sopivien puiden löytämiseen vaaditaan davincimaista hahmottamiskykyä.

Tässä perusteet, jotka etsin netistä ennen kuin aloin kiinnittää mattoa. Oletamme, että kiinnität riippumaton puihin.

  • Puiden pitää olla vahvoja ja terveitä
  • Puiden välimatka voi olla esim. 3–4 metriä riippumaton pituudesta riippuen
  • Riippumaton pohjan pitäisi olla noin sääriluun korkeudella maasta, kun siinä istutaan.
  • Sopivan kulman löytäminen ei välttämättä onnistu heti
  • Sopiva kulma köyden ja maan välillä on noin 30 astetta

Miten riippumatto kiinnitetään puuhun köysillä?

Puita on syytä käsitellä hellävaroen. Pelkkä köysi nirhaa puuhun jäljet, joten puuhun kiinnitystä on syytä miettiä. Vaihtoehtoina on esimerkiksi:

  • Puunhalaajat
  • Leveä kiinnitysvyö: (esimerkiksi Moonstrap-kiinnityshihnat Partioaitasta)
  • Jotain pehmeää puun ja köyden välissä

Itse tein vanhasta retkipatjasta noin 20×40 senttimetrin kokoiset palaset, joita käytin puun ja käyden välissä. Jos teet tee-se-itse-valokuvarepun niin voit käyttää retkipatjan ylijäämäpalat tähän.

Yrityksen, erehdyksen ja YouTuben avulla löysin sopivan keinon solmia riippumatto puuhun köyden avulla. Siinä auttaa solmu nimeltä ulkosorkka. Vaikka solmit alla olevan mallin mukaisesti, testaa riippumattoa ensin varovasti ennen kuin heittäydyt roikkumaan teroitettujen tikkujen päälle kiristettyyn mattoosi.

  • Taita köysi kaksinkerroin
  • Kierrä köysi puun ympäri niin että lenkki on oikealla. Lenkin pituus on riippumaton hakasen etäisyys puusta.
  • Tee ulkosorkka alla olevan kuvan mukaisesti
  • Kiristä ja kiinnitä riippumaton karabiinihaka

Ulkosorkka on helppo purkaa, mutta pitää lujasti.

Nämä tarvitset riippumaton lisäksi

Kun riippumatto on saatu roikkumaan kahden puun väliin niin ollaan jo pitkällä, muttei maalissa. Jos on tarkoitus nukkua yön yli eikä säästä tai lämpötilasta ole varmuutta, kannattaa virittää myös tarppi riippumaton ylle. Se suojaa sateelta ja estää kehonlämpöä säteilemästä suoraan avaruuteen.

Tarpin voi laittaa moneen eri asentoon, mutta yksi helppo tapa on virittää se samojen puiden väliin ja kiinnittää puuhun tai maahan maton sivuilla.

Yön yli nukkumiseen tarvitset myös muutaman muun lisävarusteen. Nukuin kaksi yötä riippumatossa ja paremmin olisi onnistunut jos mukana olisi ollut heti nämä kaikki:

  • Makuupussi
  • Makuualusta
  • Talja
  • Tyyny
  • Pipo
  • Kerrasto
  • Sukat
  • Silmälaput*
  • Korvatulpat

Kylmä ilma tulee riippumaton pohjan kautta eikä pelkkä makuupussi riitä pitämään lämpimänä. Makuualusta auttaa, mutta jokin taljantyyppinen pysyy paremmin paikallaan. Lisäksi pää kannattaa suojata tyynyllä ja pipolla.

Tarjolla on myös esimerkiksi riippumaton alushuopia, jotka ripustetaan riippumaton alle.

Vinkkejä riippumatossa nukkumiseen

Nämä vinkit voivat auttaa sinua valmistautumaan riippumatossa nukkumiseen.

Aloita lähimatkailulla

Aloita paikassa, jossa pääset sisälle nukkumaan (takapihalla tai lähimetsässä). Riippumatossa nukkuminen voi olla hankalaa ja traumoja voi lievittää sillä, että kesken yön voi luikkia takaisin kunnon sänkyyn nukkumaan.

Nuku matossa hiukan vinottain

Banaaniasento ei ole ihmiselle luontainen. Jos riippumatossa makoilee hiukan keskilinjasta vinossa niin keho asettuu suorempaan ja nukkuminen on helpompaa.

Ota mukaan korvatulpat ja silmälaput

Luonto on parasta silloin kun se pysyy luonnossa. Korvatulpat ja silmälaput auttavat hiljentämään hyttysen ininät ja pimentämään keskiyön auringon. Nukkuessa ei näe eikä kuule muutenkaan mitään, joten kokemus ei laimene vaikka käyttäisitkin suojavälineitä.

Jos retkeilet sarjamurhaajien elinympäristössä niin korvatulpat vaimentavat myös moottorisahan ääntä. Tilanteesta riippuen se voi olla joko huono tai hyvä asia.

Varustaudu lämpimästi

Suomessa tulee kesällä yllättävän kylmä yllättävän nopeasti. Riippumaton pohja kannattaa eristää mahdollisimman hyvin ilmasta. Pelkkä makuupussi ei siihen riitä. Tarjolla on myös riippumattoihin suunniteltuja alusta, jotka pysyvät paremmin paikoillaan.

Kokemuksia riippumatossa nukkumisesta kesällä

Suurena luonnonystävänä laitoin riippumaton kivenheiton päähän mummolan terassista. Petasin myös vintille valmiiksi sängyn, jos tuntuisi siltä, että haluaisin takaisin sisälle nukkumaan. Lämpöä oli päivällä ollut noin +20 astetta ja yöksi oli ennustettu kuulasta noin +10 astetta.

Ensimmäisenä yönä ihastelin luonnon magiaa, kuuntelin tuttujen ja tuntemattomien lintujen huutoja ja katselin, miten pilvet hitaasti lipuivat ylläni.

Ainakin Instagramin mukaan.

Oikeasti makasin rusina-banaani-asennossa ja yritin hytkyä makuualustaa takaisin alleni. Liikkeeni muistuttivat pikemminkin hiekkarannalla sätkivää ahventa kuin unen läpi halkovaa joutsenta. Olkapää tuntui siltä kuin riippumaton lisävarusteena olisi ollut lihaan pureutuva keskipitkä ruuvimeisseli.

Juuri kun siedettävä asento oli löytynyt, luonto kutsui ja minun piti kömpiä kylmään metsänreunaan. Palattuani onnistuin nukahtamaan, mutta heräsin siihen, että takaraivo oli jäässä ja tulessa yhtä aikaa. Aivoistani oli puutunut se osa, jossa lomapäivien kertyminen lasketaan.

Olin takaisin mummolan vintillä nukkumassa 00.02.

Toisena yönä olin valmistautunut paremmin. Siirsin riippumattoa parempaan asentoon. Laitoin pipon päähän ja puhallettavan tyynyn niskan alle. Onnistuin löytämään kylkiasennon, jossa olkapää ei jomottanut. Uni ei meinannut tulla, mutta keskityin hengittelemään metsän tuoksua ja vaivuin hiljalleen luonnolliseen, syvään ja palauttavaan esi-ihmisen uneen.

Kosmisia kohtaamisia

Sitten päästäänkin niihin kosmisiin kohtaamisiin, jotka alussa lupasin.

Alkuyön banaanihiki oli muuttunut kylmännihkeäksi kyljykseksi. Liikuin valveen ja unen välillä. Silmälaput ja korvatulpat sulkivat maailman ulkopuolelle.

Sitten yhtäkkiä heräsin vahvaan tunteeseen, että jokin suuri on kiinnittänyt huomionsa minuun. Jokin kosmisen suuri. Unenpöpperöisessä mielessä kuvittelin maapallon kokoiset kaksi linssiä, jotka asettuivat kohdilleen juuri riippumattoni yllä.

Sydän hakkasi. Tarkkailu ei tuntunut hyvän- tai pahantahtoiselta vaan se oli pikemminkin ylitsevuotavan neutraali. Ensiksi ajattelin, että jokin ufo on pysähtynyt riippumaton ylle. Sitten ajattelin, että jokin jumaluus on kosmisella matkallaan pysähtynyt hetkeksi katsomaan minua samoin kuin minä hetkeksi kiinnitän huomioni hauskannäköiseen pilveen.

Tunne laantui. Revin silmälaput ja kurkistin makuupussin reunan yli, oliko huomionkiinnittäjä sittenkin jokin metsän eläin. Mitään ei näkynyt.

Jos olisin ollut viikon yksinvaelluksella Sallan erämaassa, olisin voinut sanoa, että kohtasin kosmisen voiman, joka kysyi minulta ilman sanoja, pelkästään huomionsa voimalla: hassu otus, mitä sinä aiot elämässäsi tehdä? Koska olin mummolan takametsässä, minun täytyy sanoa, että tunne taisi olla vain unta.

Kello oli 2.21. Kömmin takaisin mummolan vintille nukkumaan.

Kommentit

12 vastausta artikkeliin “Riippumatossa nukkuminen: Kokemuksia, kikkoja ja kohtaamisia”

  1. Pirjo Varanka avatar

    Tämä oli kiva lukea. Teksti oli hauskaa ja info hyvää ainakin minulle, kun haaveilen nukkuvani riippumatossa joku yö – kokonaisen yön. Ja ostin just tuon saman setin. Ystävä suositteli ja kun hän on eräopas, niin uskoin.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei Pirjo! Olipa mukava, että näit vaivaa ja jätit kommentin! Onnea matkaan yöllisiin seikkailuihin. Minullakin on nyt ensi kesäksi tavoitteena nukkua kokonainen yö. Sain vinkiksi vielä sen, että riippumaton alle voi laittaa riippumattomakuupussin, joka estää lämmön karkaamisen alaspäin. Sen ajattelin värvätä avukseni!

  2. It avatar
    It

    Hei kiitti tästä, just ostin samanlaisen kun sain 30 eurolla alennuksesta ja tää auttoi kovasti kun en ole aikaisemmin riippumattoa käyttänyt! Oli myös mukavasti kirjoitettu, hauska lukea

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Mukava kuulla että oli apua! Rentoja riippumattohetkiä!

  3. Saila avatar
    Saila

    Niin hyvä juttu, ja apu ensikertalaiselle. Tiedätkö mihin pakkasasteeseen tuotetta voi käyttää?

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei Saila! Olipa mukava, että kerroit, että jutusta oli apua! Riippumattoilusta ja pakkasesta minulla ei ole henkilökohtaisesti kokemusta. Riippunee paljon makuupussin sekä riippumaton alapeitteen pakkasluokituksesta. Mukavia riippumattohetkiä!

  4. Joni avatar
    Joni

    Hei! Voiko tässä nukkua vähän sivuttain vai meneekö asento väkisin banaanille?

    1. Jukka Aalho avatar

      Voi nukkua vähän sivuttain. Pikkuisen kun jaksaa ährätä ja asetella itsensä niin ei mene aivan banaanille.

  5. Seppo Vuoristo avatar
    Seppo Vuoristo

    Olipa hyvä opettavainen tarina! Ostin minäkin riippumaton, kun halvalla sai peräti puoleen hintaan. Lähinnä ajattelin ”hupia” lastenlapsille”!
    Mutta jos itse käyttäisin sitä retkillä, niin mitä kaikkea siihen tarvitsekaan lisäksi . Makuualusta ( millainen) ja riippumaton alle kylmäsuojus. Tarppi oli mukana ja hyttysasuoja. Makuupussi on ennestään. Herää kysymys, mitä etua tästä on telttaan nähden? Kun riippumattoon ostaa kaikki kunnolliset lisävarusteet, tulee paketille hintaa jo teltan verran!
    Lopuksi kysymys: Miten lie sopiiko riippumatto selkävaivaiselle?

    1. Jukka Aalho avatar

      Etu telttaan taitaa olla se ainakin, että riippumaton kanssa riittää pari puuta. Vaikka maasto olisi kivinen tai vino niin silti saa juuri sellaisen asennon kuin haluaa. Ainakin itsellä oli riippumattoyön jälkeen vähän selkä kipeä, joten se ei välttämättä kaikille sovi. Mutta kokeilemalla sekin selviää!

  6. Toni M avatar
    Toni M

    Hyvä artikkeli. Olisi pitänyt lukea tämä ennen kun nukuin riippiksessä.
    Kuulin idean jolla nukkuminen on kuulemma miellyttävämpää hammockissa: pane hieman vajaalla täytöllä oleva ilmatäytteinen makuualusta mattoon niin nukkuma-asento paranee ja samalla myös ilmakerroa eristää kylmältä ilmalta.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Hyvä vinkki. Tätä itsekin kokeilin ja kyllä sillä oli positiivisia vaikutuksia. Riippuen alustasta se voi vähän liukastella ja siirtyillä yön aikana, mutta kyllä se on parempi kuin ei mitään riippumaton alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *