Uuden sukunimen hakeminen: Näin keksit uuden ja uljaan nimen

Virtanen. Korhonen. Aaltonen… Vai sittenkin Virranparras, Korhonvuo ja Altola…

Sukunimi on tärkeä osa identiteettiä, mutta uuden nimilain myötä monet ovat innostuneet ottamaan aivan uuden sukunimen, eli uudissukunimen.

Tässä artikkelissa kerromme, miten nimenhakuprosessi etenee ja millaisia asioita nimeä keksiessä kannattaa ottaa huomioon.

Tässä ovat uuden sukunimen saamisen päävaiheet:

  1. Keksi itsellesi sopiva uudissukunimi
  2. Tarkista nimen sopivuus ja saatavuus
  3. Varaa domainit ja käyttäjänimet
  4. Tee sukunimihakemus DVV:lle
  5. Odota tutkinta- ja kuulutusaika
  6. Uudista passit ja ilmoita uudesta nimestä eri paikkoihin

Seuraavaksi käymme läpi kaikki vaiheet yksitellen.

1. Keksi itsellesi sopiva uudissukunimi

Nimenvaihto tulee monesti mieleen avioliiton myötä. Nimeä voi toki vaihtaa myös aivan itsenäisestikin, mutta tämä artikkeli keskittyy lähinnä pariskunnan nimenvaihtoon. Muitakin vaihtoehtoja on kuin uudissukunimi. Pari voi ottaa vaikka jommankumman nimen, tehdä yhdistelmänimen jossa vanhat sukunimet yhdistetään yhdysmerkillä tai ilman tai ottaa jommankumman suvussa esiintyneen nimen.

Suosittua on myös tehdä molempien sukunimestä yhdistelmä, joka on uniikki, mutta tuntuu molemmista tutulta. Esimerkiksi Mikael Kivelä ja Oona Rastinkangas voisivat ottaa yhteisnimekseen jonkun seuraavista (jos ne ovat vapaina):

• Kivenkangas
• Kivenrasti
• Rastinkivi
• Kivikangas

Määrittele ensin, millainen on teidän unelmanimenne. Tässä muutamia vaatimuksia, joista toivottavasti on apua.

• Nimi mahtuu pieneen tilaan
• Nimestä saa selvää puhelimessa
• Nimessä on jotain tuttua
• Nimi kuulostaa sukunimeltä
• Nimi ei tarkoita muilla kielillä mitään epätoivottavaa
• Googlen kuvahaun tuloksena tai Instagram-hashtaginä ei tule mitään ikävää

Lisäksi muutama lisävaatimus, jotka eivät välttämättä ole yhtä tärkeitä kaikille:

• Domainin tuli olla vapaa: esim. virranparrankangas.fi

Jos kaipaat inspiraatiota, katso Kotuksen lista uudissukunimiehdotuksista.

2. Tarkista nimen sopivuus ja saatavuus

Digi- ja väestötietovirastolla eli DVV:llä on omat vaatimuksensa sukunimille. Uudissukunimen osalta tärkeimmät vaatimukset ovat nimenkaltaisuus ja saatavuus. Uudissukunimen pitää siis kuulostaa sukunimeltä eikä se voi olla kenenkään muun käytössä – esimerkiksi samankaltaisena sukunimenä tai yritystoiminnassa.

Kun olet keksinyt muutaman vaihtoehdon, tarkista ensin, onko se jo varattu DVV:n sukunimihaulla.

Hakemalla nimeä Huurreparras järjestelmä ilmoittaa “Väestötietojärjestelmässä ei ole hakemaasi sukunimeä”, mikä kertoo siitä, että nimi on ainakin teoriassa haettavissa. Nimilain mukaan nimeä voi hakea, jos se ei ole enää nykyisessä käytössä. Kun itse tutkimme nimiä, hylkäsimme myös nimet, jotka löytyivät järjestelmästä käytöstä poistuneina siksi, että halusimme uniikin nimen ja halusimme myös nimen, jota vastaan kenelläkään ei todennäköisesti ole valittamista.

Katso sukunimihausta haluamasi sukunimi nopeasti ja julmasti niin et ehdi liian kauan miettiä nimeä, joka ei ole mahdollinen.

Tee myös tässä vaiheessa haut Googlessa, YouTubessa ja Google Translatessa ja katso millaisia tuloksia tulee.

Kokeile myös lausua uusi sukunimesi englanniksi ja ruotsiksi.

3. Varaa domainit ja käyttäjänimet

Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta suositeltava se on. Mitä jos päädytte nimeen Huurreparras, mutta huomaatte vasta jälkeenpäin että huurreparras.fi on humaloituja partateriä myyvä virolainen yritys?

Vapaiden domainien tarkistamiseen on olemassa useita työkaluja, joista suosittelemme käyttämään Traficomin domainhakua. Lienee pientä foliohattuilua ajatella, että joku ovelus ostaisi jokaisen domainin, jonka laitat hakuun, mutta luotettavan palveluntarjoajan kohdalla tämä ainakin on äärimmäisen epätodennäköistä.

Käyttäjänimien varaaminen on toinen asia, jonka voit tehdä jo tässä vaiheessa. Gmail-tiliä ei voi siirtää, niitä voi vain tehdä uusia, eli voit varata heti osoitteen etunimi.uudissukunimesi@gmail.com. Myös sosiaalisen median sivustoilta voit tarkistaa onko käyttäjätunnus vapaana. Useimmissa palveluissa käyttäjätunnuksen voi vaihtaa, mikä tarkoittaa sitä, että muutos kannattaa tehdä vasta sitten kun nimenmuutos on varmistunut.

Netissä on palveluita, joilla käyttäjätunnusten vapaana olemisen voi tarkistaa monesta sosiaalisen median palvelusta yhtä aikaa. Joku mustahattukoodari on kuitenkin voinut automatisoida haettujen tunnusten varaamisen, joten emme itse uskaltaneet käyttää näitä palveluita, vaan katsoimme tunnukset käsin jokaisesta sosiaalisen median kanavasta erikseen.

4. Tee sukunimihakemus DVV:lle

Tässä vaiheessa olette keksineet hyvän nimen, tarkistaneet että se on vapaa niin väestörekisterissä kuin digimaailmassakin ja olette valmiita tekemään hakemuksen.

Yksittäisen nimimuutoshakemuksen voit tehdä DVV:n Nimenmuutospalvelussa.

Uudissukunimen hakeminen maksaa tällä hetkellä 115 euroa. Jos haet uutta nimeä yhdessä puolisosi kanssa, hakemus tehdään hiukan eri tavalla, eli verkkolomakkeen kautta.  Tällöin hakemus koskee teitä molempia, mutta kustannus on vain tuon 115 euroa.

Lomakkeen täyttö on varsin helppoa. Hiukan työtä vaatii lomakkeen perustelut-osio.

Lähettämisen jälkeen postissa tulee lasku, joka kannattaa maksaa mahdollisimman pian, sillä asian käsittely alkaa vasta laskun maksamisen jälkeen.

5. Odota tutkinta- ja kuulutusaika

Nimen keksimiseen kuluva aika voi olla pitkä, mutta nimen käsittelyn odottelu tuntuu sitäkin pidemmältä.

Uudissukunimesi lähtee siis pyörimään useiksi kuukausiksi järjestelmän rattaisiin. Nimilautakunta käsittelee kaikki ehdotukset ja antaa niistä tuomionsa. Kyselin puolentoista kuukauden jälkeen DVV:stä milloin on seuraavan nimilautakunnan kokous ja sain tietää, että se on tammikuun lopussa.

Nimi ilmestyy ennen pitkää haettujen uudisnimien julkiseen listaan. Tuolla listalle ilmoitetaan kaikki lautakunnan hyväksymät nimet, jotta joku voi halutessaan tehdä niistä huomautuksen. Nimi on listalle kuukauden, jonka jälkeen valitusaika umpeutuu.

Uuden nimen saatuani julkaisin ensimmäiset teokset.

Tässä vielä kertauksena esimerkkiaikataulu:

  • 6.12. Hakemuksen jättäminen
  • 28.1. Nimilautakunnan kokous
  • 27.2. Nimi ilmestyy Haetut sukunimet -listalle
  • 30.3. Nimi päivittyi väestörekisteriin

Kokonaisuudessaan aikaa voi mennä esimerkiksi siis noin neljä kuukautta.

6. Uudista passit ja ilmoita uudesta nimestä eri paikkoihin

Mutkan takaa paljastuu aina uusi pätkä maantietä. Nimi on jo päivittynyt rekistereihin, mutta seuraavaksi se täytyy päivittää kaikkialle muuallekin. Kuten sukulaisille ja perheenjäsenille sekä lähikaupan bonuskorttiin. Passin uusimisesta kannattaa aloittaa, sillä esimerkiksi ajokortin uusiminen on sen kanssa helpompaa.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja kokemuksista oli apua!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *